Juridische training voor IT-projectmanagers

Het opstellen van een goed contract is de belangrijke eerste stap. Maar de complexiteit zit vaak in de uitvoering; het gedrag van partijen tijdens een project heeft namelijk ook juridische betekenis. Zo wordt in bepaalde gevallen door de rechter een contractuele bepaling terzijde gelegd omdat door het handelen van de ene partij de andere partij erop mocht vertrouwen dat van een contractuele bepaling niet langer geldt. Deze interactieve training is bedoeld voor (ervaren) projectmanagers van IT-projecten. De training leert je aan de hand van concrete voorbeelden en recente jurisprudentie met welke juridische aspecten je rekening houdt in de uitvoering van een project. Daarnaast krijg je een overzicht van de juridische leerstukken die relevant zijn voor een projectleider. Tijdens de training wordt met verschillende praktijkvoorbeelden geoefend. De training is waardevol voor zowel projectmanagers die werken voor de opdrachtgever als projectmanagers die aan leverancierszijde werken.

Globale opzet van de training:

  • Belangrijke juridische leerstukken kort uitgelegd (bijvoorbeeld: totstandkoming van de overeenkomst, tekortkoming in de nakoming, ingebrekestelling, aansprakelijkheid, boetes, schriftelijkheidsvereiste)

  • De verantwoordelijkheid van de projectleider

  • Uitloop van het project en afgesproken (fatale) termijnen

  • Juridische afspraken en Agile trajecten

  • Extra kosten

  • Zorgplicht van de leverancier

  • “Hij doet het niet”

  • Acceptatietesten

Naast zijn juridische kennis en ervaring heeft Martijn 15 jaar als IT projectleider. Dat maakt dat hij precies weet waar een projectmanager in de praktijk mee te maken heeft, hierdoor is de training praktisch en voorzien van veel praktijksituaties. Martijn geeft - naast deze training - via Mitopics regelmatig trainingen over IT-contracten en SLA’s en kan complexe juridische leerstukken in begrijpelijke taal uitleggen.

Na deze training weet je onder andere:

  • Waarom je alert moet zijn op het maken van nieuwe planningsafspraken

  • Waarom een handtekening niet altijd vereist is bij het sluiten van een contract of het wijzigen daarvan

  • Wat je van de leverancier mag verwachten in het kader van de zorgplicht

  • Wanneer je een ingebrekestelling moet sturen

  • Wat het verschil is tussen opzeggen en ontbinden en wat je het beste kunt doen

  • Waarom het soms onverstandig is om een acceptatietest niet uit te voeren

Praktische zaken

De training kan zowel in uw organisatie (in-house) als op basis van open inschrijving worden gevolgd.

In-house

U kunt de training in uw organisatie op uw locatie volgen. De training duurt circa 4 uur (langer/korter in overleg). In het intakegesprek wordt besproken welke onderwerpen of situaties bijzondere aandacht in de training verdienen zodat de training daarop kan worden aangepast. Deelnemers wordt vooraf gevraagd een praktijksituatie in te sturen. De doelgroep voor deze training zijn (IT) projectmanagers en projectleiders, maar bijvoorbeeld ook projectmedewerkers, stuurgroepleden, PMO’ers, contractmanagers en inkopers. Het (aanbevolen) minimum aantal deelnemers is 4, het maximale aantal is 12 deelnemers. Prijs in-house €1395,- exclusief BTW.

Open inschrijving

De training wordt minimaal tweemaal per jaar in Amsterdam gegeven in samenwerking met projectmanagement-training.nl. Voor alle praktische informatie zoals de cursusdata en prijzen ga naar: https://www.projectmanagement-training.nl/recht-voor-projectmanagers/

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met Martijn op mail@martijnberk.com of 06-29575351. Of plan direct een Teams of telefonische afspraak in.

Feedback

Een aantal quotes uit de feedback van een eerdere sessie (maart 2023):

“Kundige spreker, brede theorie, laagdrempelig gebracht, goeie opfrisser. “

“Veel aansprekende praktijkvoorbeelden!!! Super aansprekend!”

“Veel informatie en veel concreet op voorkomende situaties”