Juridische vragen over informatietechnologie (IT) vereisen kennis van zowel techniek als van het recht.

Buro Berk combineert beide werelden.

Martijn Berk

Buro Berk is de praktijk van Martijn Berk, IT-jurist. Ik ben meer dan 15 jaar werkzaam geweest als zelfstandig IT-projectmanager in profit en non-profit en ben veel vraagstukken die spelen tijdens IT-projecten (zowel agile als klassieke watervalprojecten) of outscourcingprojecten tegengekomen.

Nu werk ik als IT&data-jurist; ik help organisaties met juridische IT-vraagstukken en strategie. Door mijn ruime ervaring gecombineerd met bedrijfskundige, technische en juridische kennis ben ik gesprekspartner zowel op directieniveau als voor technici en projectmanagers en lever ik snel pragmatisch en begrijpelijk resultaat.

Diensten

  • Het is verleidelijk, een template invullen en klaar is het contract. Ik ben voor standaardisatie, mits het een bewuste keuze is die bij de situatie past. Templates hebben vaak (lange) bepalingen die juridisch waterdicht zijn maar net niet helemaal aansluiten op de situatie waarin ze gebruikt worden of de zaak onnodig compliceren. Een dergelijke bepaling weghalen heeft als risico dat het standaardcontract als geheel niet meer klopt. Vaak is een korter (maatwerk)contract dat de essentie regelt een betere aanpak.

  • Maatwerk klinkt mooi, maar is niet altijd de realiteit; zeker niet als u zaken doet met grote leveranciers. Partijen hanteren hun eigen contracten en willen daar niet van afwijken, althans, niet in zijn geheel. Maar ook bij standaardcontracten is het relevant dat u weet welke risico’s u loopt. Omdat ik de IT-praktijk inhoudelijk goed ken, kan ik de reële risico’s inschatten en daarover helder adviseren.

  • Het beoordelen van een contract is een aspect, maar krijgen wat je wilt is iets anders. Als je goed beslagen ten ijs komt blijkt, ook bij standaardcontracten en standaardvoorwaarden, is meer mogelijk dan gedacht. Bijvoorbeeld bij een leverancier die niet wil afwijken van zijn standaardvoorwaarden maar wel beweegt in zijn prijs omdat de klant aantoonbaar meer risico loopt. Omdat ik het recht, prijsstrategieën en de technische inhoud ken, kan ik een gerichte en overtuigende onderhandelingsstrategie opstellen.

  • Het opstellen van een goed contract is de eerste stap. Maar de complexiteit zit vaak in de uitvoering; het gedrag van partijen heeft namelijk ook betekenis. In sommige gevallen wordt door de rechter een contractuele bepaling terzijde gelegd omdat door het handelen van de ene partij de andere partij erop mocht vertrouwen dat van een contractuele bepaling niet langer geldt. Deze training is bedoeld voor (ervaren) projectmanagers van IT-projecten. De training leert je aan de hand van concrete voorbeelden met welke aspecten je rekening houdt in de uitvoering van een project. Tijdens de training wordt met verschillende praktijkvoorbeelden geoefend. De training is waardevol voor zowel projectmanagers die werken voor de opdrachtgever als projectmanagers die aan leverancierszijde werken.

    Lees hier meer over deze training

  • Bij de meeste grotere IT-projecten ontstaat “gedoe”. Dat is niet het einde van de wereld als je je daar terdege op voorbereidt en tijdig adequaat ingrijpt. Vaak wordt in een project, onder het mom van de relaties goedhouden, te lang “doorgemodderd”. Vaak is het verfrissend om tijdig een buitenstaander te betrekken die de knelpunten in kaart brengt en adviseert of bemiddelt/onderhandelt. Mijn ruime ervaring als projectmanager komt daarbij goed van pas.

  • Een beperkt deel van mijn tijd werk ik voor opdrachtgevers (bedrijven, advocatenkantoren) als interim it-jurist. Afhankelijk van de behoefte van mijn opdrachtgever werk ik bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode mee in het legal-team. Daarnaast werk ik regelmatig in een constructie waarbij ik “op afroep” beschikbaar om werkpieken op te vangen. Omdat ik veel ervaring heb ben ik in staat om kort na mijn start snel toegevoegde waarde te leveren.

Recente voorbeelden van mijn werk

Tariefstructuren

Buro Berk hanteert vier tariefstructuren; in overleg bepalen we welke structuur het beste past.

 

Vaste prijs

Voor opdrachten waarvan vooraf een redelijke inschatting te maken valt van de hoeveelheid werk heeft het mijn voorkeur om tegen een vaste prijs te werken.

 

Uurtarief

Bij vraagstukken waarbij vooraf niet goed in te schatten valt hoeveel werk nodig is of bij interim-opdrachten is een uurtarief soms passender. De hoogte hiervan hangt af van de spoedeisendheid, complexiteit en omvang van de opdracht. Varianten, zoals bijvoorbeeld een prijsplafond, zijn in overleg mogelijk.

Trusted advisor (abonnement)

Ik ben de trusted advisor van uw onderneming of gedurende de looptijd van uw project. We spreken hiervoor een vast maandbedrag af, waarna ik als trusted advisor advies geef en bereikbaar ben voor vragen. Dit maakt de drempel om snel even een vraag te stellen, een mail te laten tegenlezen of een contract te beoordelen erg laag.

 

Pro bono

Gespecialiseerd juridisch werk heeft een prijs en die prijs is niet voor iedere organisatie of ondernemer (zzp) op te brengen. Omdat ik vind dat juristen ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om het recht toegankelijk te houden werk ik in sommige gevallen tegen een (sterk) gereduceerd tarief. Overigens geldt ook hier dat ik alleen juridisch werk in mijn vakgebied (it-recht) verricht.

Over Martijn Berk

Ik heb meer dan 15 jaar als (zelfstandig) it-projectmanager gewerkt voor opdrachtgevers in onder meer de zakelijke dienstverlening, mkb en hoger onderwijs. Als projectmanager had ik veel te maken met overeenkomsten en projecten die niet goed verlopen. Mede daarom (en uit interesse) heb ik in Leiden rechten gedaan. Tijdens mijn studie heb ik onder andere voor een advocatenkantoor gespecialiseerd in IT-recht gewerkt en als griffier bij rechtbank Amsterdam.

Recentelijk heb ik de postacademische Grotius specialisatieopleiding Informaticarecht cum laude afgerond.

Op dit moment ben ik verbonden aan het advieskantoor Mitopics en geef ik via hen de training IT-contracten. Daarnaast ben ik voorzitter van het College van Beroep voor de Examens van de Universiteit Leiden en lid van de Commissie Persoonsgegevens van de gemeente Amsterdam.

Publiceren is iets dat ik graag doe. Mijn scriptie (een rechtsvergelijking tussen de zorgplicht die geldt voor IT dienstverleners in het Nederlandse recht en het Duitse recht) is als samenvatting gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad (NJB). Verder schreef ik een coverartikel voor Ars Aequi met daarin een pleidooi over het schrappen van het stoffelijkheidsvereiste bij de aanneming van werk (in het bijzonder bij softwareontwikkeling). En meer recent is een overzichtsartikel van mijn hand over exitbepalingen in Computerrecht. Ik schrijf periodiek een blog in AG connect en in juni 2023 is de jurisprudentiebundel IT-recht 1986-2023 van mijn hand verschenen.

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht (NVvIR) en aangesloten bij het WeLegal Network.

Martijn Berk Portrait